Zonguldak deniz feneri 1908 yılında inşa edildi. Artık bu bölgenin adı “Fener” idi…
1940 yılında bölgede yapılaşma başladı. Dönemin EKİ (Ereğli Kömürleri İşletmesi) Umum Müdürü İhsan Soyak’dı. Onun dönemi kurumun ve tesislerin inşa dönemi olarak tarihe geçti. Adını deniz fenerinden alan bölge 1942 ile 1950 yılları arasında Fener Mahallesi lojmanları, A Tipi misafirhane ve Deniz Kulübü, Teniz kortları ve lojman binalarının tamamlandığı dönem oldu.

Zonguldak Tenis Deniz İhtisas Kulübü, 19 Temmuz 1951 tarihinde kuruldu. İsminden de anlaşıldığı gibi Deniz Kulübü yemek ve eğlence salonu da kulübe bağlı organ olarak aynı yönetime bağlıydı. Ereğli Kömürleri İşletmesinin mülkü olarak işletilen kulüp, kentimize gelen konukları ağırlamak ve kurumda çalışan üst düzey yöneticilerin misafir ve ailelerine mahsus üyelik kartı usulü sistemiyle çalıştırıldı.

1980 başlarında halka açılan kulüp kiraya verildi. 2014 yılına kadar müstecirler tarafından işletildi daha sonra özel idareye devredildi.

Deniz Kulübü tarihe yön veren konukların misafir edildiği yer olduğu gibi, çok konuşulan, kaleme alınan, ünlü sanatçılara sahne olan, Zonguldak halkının özel günlerinin mekanı oldu. 

Onlarca müstecirin çalıştırdığı kulübü 28 sene gibi en uzun dönemle Metin Koçaklı çalıştırdı. 

Zonguldak'ta eğlence kültürünün gelişmesinde büyük rolü olan kulüp, kente ilk restoran kültürünü de getiren mekan olmaya devam ediyor…

Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak nostalji

Editör: TE Bilisim