Ereğli'deki hava kirliliğinin ana sebebinin Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları olduğunu ileri süren Kdz. Ereğli çevre Platformu yöneticileri, 'Ereğli Demir Çelik Fabrikaları havamızı, suyumuzu, ormanımızı kirletmesin' sloganı ile başlattığı imza kampanyasına 24 saat içinde yaklaşık olarak 2 bin 500 kişi destek verdi.

Kdz. Ereğli Çevre Platformu'nun imza kampanyası için yaptıkları açıklama şu şekilde;

"Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları 'Erdemir' bir yılda 2,5 ile 3 milyon ton kömür yakıyor. Yeni yüksek fırının kapasite artışı ile beraber bu oran yılda 3,5 -4 Milyon ton civarında olacak. Yakılan kömürün dumanını istemiyorum. Bölgemizde Astım ve Kanser hastalıkları bu dumanlara bağlı çoğaldığını düşünüyorum.

Yakılan kömürün tozlarının çağdaş teknoloji ile bertaraf edilmesini istiyorum. İnsana ve doğaya, çevreye verdiği zararların minimuma indirilmesi için Erdemir'in yeni yatırımlar yapmasını istiyorum.

Erdemir'in sinter bacası eski ve bozuk filtre ile çalışıyor. Sinter bacasına yeni teknoloji ile filtre takılması ve Erdemir'in çevreye bıraktığı kömür ve cüruf tozlarının engellenmesini istiyorum.

Sağlık hakkımızın korunması için yasaların uygulanmasını istiyorum.

Çelikhaneden çıkan Cüruf'ların deniz ve doğaya karıştırılmadan bertaraf edilmesini istiyorum. Çelikhane cürufunda doğayı zehirleyen kimyasalların olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bu zehirlerin denizlerimiz ve doğamıza karıştırılmasının, telafisi imkansız sağlık sorunları yarattığını düşünüyorum. Sinter Bacasına filtre takılmasını, kömür ve kül tozlarının çevreye yayılmasının önlenmesini, çelikhaneden çıkan cürufun Karadeniz'de dolgu malzemesi olarak kullanılmamasını, doğaya karıştırılmadan bertaraf edilmesini istiyorum."

Haber: Seyfi BOYRAZ

Editör: TE Bilisim