Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, bir basın açıklaması yaparak, ÇATES’e hülle yoluyla, 36 ay daha çevre yükümlülüklerinden muafiyet tanındığını söyledi. Öztürk açıklamasında, “Bilindiği gibi 2013 yılından bu yana kamunun elindeki termik santraller özelleştirme yoluyla, özel sektöre devrediliyor. Bu kapsamda ilimizde faaliyet yürüten Çatalağzı Termik Santrali de Ağustos 2014’te özelleştirildi. Santrallere alıcı bulmak amacıyla alacak şirketlere, çevre yükümlüklerinden muafiyet tanıyan hükümet, bu muafiyetin süresini defalarca uzattı. Son olarak geçtiğimiz şubat ayında TBMM’ye sunulan, ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri çekilen muafiyet uzatımı, torba kanuna bir gece yarısı konan hükümle, 36 ay daha uzatılmış. Temmuz ayı içinde meclise sunulan ‘Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a bir hüküm eklenerek, bu muafiyet sağlanmış. Yasa 19 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş. Buna göre, ÇATES, 2022 yılı sonuna kadar, çevre yükümlülüklerinden muaf vaziyette bizleri zehirlemeye devam edecek” dedi.

ORTADA ÇİRKİN BİR İŞBİRLİĞİ VAR

Öztürk açıklamasına, “Kurum tutucu filtreleri olan ÇATES’in, insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikeli olan kükürt bileşikleriyle azot oksidi tutacak desülfürizasyon ünitesi bulunmuyor. Türkiye’de 2017 yılından itibaren baca gazı arıtma tesisi de denen bu ünite bulunmayan santrallerin çalışmasına izin verilmiyor. Ancak özelleştirme yoluyla devredilen santraller bu kapsamın dışında tutuluyor. Tümüyle şirketleri korumak için tanınan muafiyet ancak yasa ile sağlanabiliyor. Yasanın belirlediği süre doldukça, süre uzatımı sağlayan yeni yasa çıkarılıyor. Sürelerinin durmadan uzatılacağından emin olan şirketler, eksiklerini gidermek için en küçük adım atmıyor. ÇATES’le birlikte aynı kapsamda olan tüm santrallerin aynı tutumu sergilemesi, ortada çirkin bir işbirliği olduğunu net olarak açıklıyor” şeklindeki ifadelerle devam etti.

ANCAK ART NİYETLE AÇIKLANABİLİR

Öztürk açıklamasını, “Son çıkarılan torba kanunla, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na geçici bir madde eklenmiş. Eklenen maddede, ‘Özelleştirme yoluyla ihalesi yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden yenilenebilir enerji kaynakları veya yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla yapılmış devir sözleşmeleri ve elektrik satış anlaşmaları kapsamındaki hak ve yükümlülükler için öngörülen süreler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz altı ay süreyle uzatılır’ deniliyor. Vergiyle ilgili düzenlemelerin yapıldığı bir kanunun içine, okuyan kimsenin anlayamayacağı delibozuk cümleleri eklemek suretiyle bazı şirketlere toplum sağlığını tehlikeye düşürecek ayrıcalık tanımak ancak art niyetle mümkündür. Kamuoyunun gözlerinden uzak şekilde bunu hayata geçiren cin fikirlileri kınıyor, başta AK Partililer olmak üzere yöre milletvekillerini konuyla ilgili olarak kamuoyuna bilgi vermeye çağırıyorum” diyerek tamamladı.

Editör: TE Bilisim