Çatalağzı`nın sembollerinden olan ve kendisine “Çürük Hasan” takma adı kulanılan Hasan Çorak vefat etti.

Nerdeyse “Hasan“ adı hiç kulanılmayan ve kendisine direk Çürük denildiğinde kızmayan bu takma adı ile bütünleşen Hasan Çorak`ın lakabını bu kadar benimsemesi ve sağlığında kulanılması sebebi ile çekinmeden yazıyorum.

Hasan Çorak: Arif ve Fatma Çorak`ın çocuklarından biriydi.Soyandındanda anlaşıldığı üzere Çatalağzı`nın yerlilerindendiler.

Annesi Fatma Çorak`i cocuklugumdan tanıyorum.Bizim mahalleden geçerdi.Oldukca uysal ve iyi bir kadındı.Tek bacağı olmamasına ramen, dizinden itibaren bir odun parçası ile takma bacağı vardı.Bu yüzden ona ”Topal Fatma” denirdi.O da öglu Hasan gibi lakabının kulanılmasına aldırmazdı.

Işte Hasan`a da, Topal Fatma`nın oğlu dendiğinde, kimden bahsedildiği hemen anlaşılırdı.Zira Çatalağzı`nda Hasan Çorak adında sayısız isim vardı.

Çürük Hasan`ın  lakabına gelince.Kendi anlatımı ile ;

Çürük Hasan bir gün doktora gider.Doktor röntgenini çeker.Doktor Hasan Çorak`ı karşına oturtup röntgenini incelemeye alınca gördüklerini birazda abartarak; Oğlum sen nasıl yaşıyorsun ? Dalak yok,ciğer yok,böbrek yok.Senin her yerin cürümüş der.

Daha ilginç olan şey ise, Hasan Çorak`a doktorun çürük demesinden yıllar öncesinden lakabının “Çürük” olması idi.

Ben bildim bileli Hasan Çorak‘a“ Çürük” denirdi.

Babası ve annesi genç yaşta vefat etmesi onun gariban yaşamasına sebep verdi.Gerçi sağlıklarında da garibandılar.Hasan Kardeşleri arasında da en garip yaşayandı.Kardeşlerinden en büyüğü TCDD işci idi.Diğeri lokantada çalışırdı.O da geçtiğimiz yıllarda vefat etti.Bir diğeri ise bugün AK Parti Çatalağzı Belediye Başkan Aday Adayı olan  Metin ÇORAK`tır..Eşi ile birlikte pazarcılıkla ugraşır.Kardeşleri bir şekilde kendini kurtarırken, o hiç bir zaman çalışmadı.

Gencliğinde Çatalağzı`nda özelikle, Çatalağzı`ndan işe gelip giden maden işcilerine bela olan onlardan haraç dahi toplamaya çalışan Hasan Çorak son yıllarında hastalığından dolayı beyağı durulmuştu.Içkiyi ve sigarayı bırakmış herkese bunların zararlarını anlatmaya başlamıştı.

Bana da bir gün, yanımda oturduğu sırada sigara içerken “içme bak ben bıraktım“ diyerek sigaranın sağlığa zararlarını anlatmıştı.Ben ise ; Çatalağzı`nda yaşarken,sosyal faaliyetler yaptığımdan; gençlere örnek olmak için içki içmeyen ve haraketlerine dikkat eden biriydim.O ise o zamanlar nerdeyse ayık gezmez ve insanlara sataşır dururdu.

Yıllar sonra, onun bana öğüt verecek duruma gelmesi beni oldukca saşırtmıştı.O dakkikada anladım ki ; hastalığı Hasan Çorak`ı oldukca etkilemiş ve kendisini daha saglıklı yaşamısını sağlamıştı.Ayrıca kendisine Zonguldak Valiliğince anasından kalan ev tamir edilerek tahsil edilmiş ve maaş bağlanmıştı.Yıllarca bekar olan Çürük Hasan sanırım birde  evlenmişti.

Uzun süreden beri rahatsız olan Hasan Çorak; KOAH Hastalığı nedeni ile 07.Ocak 2019 yani bugün vefat etti.

Çatalağzı`nın simge isimlerinden biri daha yaşama veda etti.

Çürük Hasan tıpkı ünlü şair ve ozan Mahsuni Serif`in Türküsünde ki gibi yaşadı;

Mahsuni Serif sanki onu anlatmıştı.

Çürük Hasan Çürük Hasan

Çürük Hasan hop Çürük Hasan

Bir eşeği var idi

Çok zenginim der idi

Sadece ekmek yer idi

Çürük Hasan Çürük Hasan

Bir yılda beş yıl çürüdü

Çürük Hasan Çürük Hasan

Beş ileri Bir geri

Hayatta gider idi

Çürük Hasan Çürük Hasan

Çürük Hasan hop Çürük Hasan

Muhtar kapıdan kovardı

Heyet başından savardı

Hem kurttu hem de davardı

Çürük Hasan Çürük Hasan

Nice çobana yalvardı

Çürük Hasan Çürük Hasan

Beş ölüydü bir diri

Hasan hayat da vardı

Güya hayatta vardı

Çürük Hasan Çürük Hasan

Çürük Hasan hop Çürük Hasan

Sevabı ile günahı ile Çatalağzı`nda Nağmidiğer bir “Çürük Hasan” vardı.

Allah Gani Gani Rahmet Eylesin.

Hayati YILMAZ

Editör: TE Bilisim