Filtre sistemi olmadığı için 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle üretimi durdurulan Çatalağzı Termik Santrali'nin durumu kenti adeta ikiye böldü. Kimi sağlık açısından kapatılmasını desteklese de kimi de kent ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olacağı için kapatılması karşı. Öyle ki santral çalışanları konunun sorumlusu olarak gördükleri CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ı hedef haline getirdi. CHP'de yıllarca, partinin birçok alanında görev yapmis gazeteci Sevcan Bahadır ÇATES ile ilgili yaşanan süreci kendi bloğunda kaleme aldığı köşe yazısıyla anlattit. İşte o yazı... 

"Türkiye çapında, bacalarında filtreleri olmadığı için, faaliyeti durdurulan 5 termik santralden bir tanesi, özelleştirmeden sonra Çatalağzı Termik Santrali adını alan eski ÇATES’ tir.
Aman tanrım! ÇATES’ in kapanmasıyla birlikte, Zonguldak’ da bazı çıkar çevreleri açtı ağzını yumdu gözünü. Neymiş 470 işçi, aileleriyle birlikte 2000 kişi aç kalırmış. Neymiş, sorun TTK’ yı da vuracakmış. Neymiş, özel kömür işletmeleri batacakmış. Sorunu 6 yıldır görmezden gelenler şimdi ağlaşıyor.
ÇATES 6 yıl önce özelleşti. ÇATES’ i alan Bereket Enerji ile yapılan sözleşme gereği, 2018 yılı sonuna kadar bacalara filtre takılacaktı. Takıldı mı? Hayır. Daha sonra süre 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı. Peki sorun giderildi mi? Hayır yine yapılmadı. Ülkemizde bu durumda olan 15 termik santrale, bu eksikliklerini gidermeleri için 2,5 yıl süre veren kanun, kötü polisi oynayan AKP ve MHP sayesinde TBMM’de kabul edildi. Ancak iyi polis rolüne soyunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.
Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu 15 termik santralden 5’ ini yılbaşı gecesi kapattı. Çünkü bu 5 termik santral, baca filtresi konusunda harekete geçmeye niyetli değildi. Ayrıca Türkiye’de yaklaşık 90 bin MW’ lik elektrik üretim kapasitesi var ve ihtiyaç 50 bin MW’ nin altına düştü. Malum, partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra ekonomik olarak milletçe uçtuğumuz için elektrik kullanımı düştü. Ekonomik kriz sebebiyle bazı fabrikaların kapasitesi düştü, bazılarıysa tamamen üretimi durdurdu.
**
Sırası gelmişken CHP’nin bu konuda hazırladığı rapora vurgu yapmak lazım: iktidar kapatılan santrallerin yükümlülüklerine uymadıklarını bilmesine karşın; vatandaşın mağduriyetini de ön görmedi, bunun önüne geçmek için gerekli tedbirleri almadı.
Ayrıca bu raporda kapatılan santrallerden ÇATES’ e 2018 yılında 35 trilyon, 2019’un ilk 9 ayında 83 trilyon teşvik verilemesine rağmen, 2 bacaya filtre yapmayı bir türlü beceremediği belirtildi. Yine 2020 yılında bu santrallerin teşvik almaya devam edeceği aynı raporda yer aldı.
**
Gelelim ÇATES’ in kapatılması meselesine. Burada bir suçlu aranıyorsa, sorunu sürekli öteleyen AKP hükümetleri ve bu vurdumduymazlıktan faydalanan ÇATES’ in sahibi olan bereket enerji olmalıdır. Bereket Enerji termik santrali aldıktan sonra önce bacanın birisi için, daha sonra ötekisi için filtre takma çalışmalarına başladı. Bacalara filtre takmak için taşeron şirketlerin sahaya geldiği ve şantiye kurduğu biliniyor. Ancak döviz fiyatlarının artması, maliyetlerin yükselmesi ve AKP hükümetlerinin gevşek tutumu sebebiyle, Bereket Enerji filtre takma çalışmalarını durdurdu. O dönem uyuyan ve halkın sağlığını düşünmeyen yetkililer, siyasiler, şimdi Zonguldak ekonomisi çökecek diye dövünüyorlar. Peki, bu durumda bölge halkının ve Zonguldaklı hemşerilerimizin sağlığı ne olacak?
Ya geçmiş olsun denecek ya da Allah rahmet eylesin!
**
Bu arada şunu da belirtmeliyim. ÇATES ekonomik ömrünü tamamlamış bir termik santraldir. Bu ne demek; mevcut santralin tamamen yıkılması gerekir.
**
Basından herkesin ÇATES’ le ilgilendiği görülüyor. Çoğunluk bu konuya odaklanmış. Gerekçeleri de Zonguldak ekonomisiymiş. Asıl gözden kaçan bir dev var.
ÇATES’ in gücü 300 MW ama görmezden geline Eren Enerji’ nin gücü 2790 MW’ dir. Neredeyse ÇATES’ in 10 katı. Günde 17-18 bin ton kömür yakıyor. Ve 2000 tondan fazla kül çıkararak bunu Cemal Dağındaki kül barajına döküyor. Mevcut teknoloji ile çıkardığı tehlikeli kimyasal atıkların yüzde 98’ini; yani kükürt, karbondioksit, nitrikasiti tutabilecek olan Eren Enerji, bunları gerçekten tutuyor mu, yoksa bir bölümünü doğaya mı salıyor? Kimyasal çamur atıklarını, kül barajına dökmeye devam ediyor mu? Denize sıcak su dökerken, yer altı ve içme sularını kimyasal atıklarla zehirliyor mu?
**
Birileri halkı uyutuyor. Kim bunlar? Kamu görevlileri mi yoksa siyasiler mi? Yoksa hepsi birden mi?
**
Zonguldak da hastaneleri ziyaret etmeyenler, cenazelere katılmayanlar hiçbir zaman gerçeği öğrenemezler. Gözündeki çapağın farkında olmayanlar merteği hiç göremezler!"

Editör: TE Bilisim