VATANDAŞLAR MEZAR VE DEFİN İŞLEMLERİNDEN ÜCRETSİZ YARARLANACAK

Kdz. Ereğli Belediyesi şehir mezarlığında defin yapılacak alan kalmayınca Belen Yeni Mahalle’de şehrin 50 yıl ihtiyacını karşılayacak yeni şehir mezarlığını faaliyete geçirdi. Çalışmaları yerinde takip eden Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sosyal belediyecilik anlayışı gereği başlattıkları ücretsiz cenaze ve defin hizmetlerinin devam edeceğini söyledi.

Karadeniz Ereğli Belediyesi, şehirdeki tüm mezarlıklara yeni düzenleme getiriyor. Mevcut şehir mezarlığında kapasitenin yetersiz hale gelmesi üzerine önlem alan Belediye, Belen Yeni Mahalle'de yeni şehir mezarlığını faaliyete geçirdi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Belen şehir mezarlığındaki düzenleme çalışmalarını yerinde inceledi. Belediye Başkan Yardımcıları ve daire müdürleriyle birlikte Mezarlıklar Müdürü Dr. Metin Avcı’dan brifing alan Başkan Posbıyık, ilgi daire müdürlerine kendi alanlarıyla ilgili çalışmalara destek olmaları talimatını verdi.

“ŞEHİTLER MEZARLIĞI OLACAK”

Faaliyete geçen Belen şehir mezarlığı içinde Şehitler Mezarlığı bölümü olacağı bilgisini veren Başkan Halil Posbıyık, şunları söyledi:

“Şehir mezarlığımız tamamen dolmuş vaziyette, gömü işlemi yapamıyoruz. Ekibimizle birlikte 15 sene önce yeni bir mezarlığa ihtiyaç olduğunu görmüştük. Bu bölgeyi satın aldık, hisseleri topladık. Belediyenin de belli bir yeri vardı ve şimdi tam 80 dönüm yeni bir mezarlık alanımız oluştu. Şehir Mezarlığı 14 dönüm, burası 7-8 kat büyüklükte. Projemizi yaptık, içerisinde şehitler mezarlığı, cami, yıkama bölgeleri, morg alanları, şadırvan var. Yani bütün cenaze hizmetlerinin yapılabileceği emtiaların hepsi bu yer üzerinde 15 sene evvelinden ben ve ekibim tarafından hazırlanmıştı. Geçtiğimiz 5 sene burada bir şey yapılmadı. Daha evvel yapılanlarla birlikte şimdi burası hazır hale geldi. Burada gömü işlemlerine başladık.

-ŞEHİR MEZARLIĞINDA YER YOK-

Şehir mezarlığımızda şu anda yerimiz yok. Gömü yapamıyoruz, bitmiş vaziyette. Ancak aile mezarlıkları yapılmış, şu anda babası, dedesi ölen birisi mezara gömmüş yanındaki 15 parsel yeri de tellerle çevirmiş, buraları zapt etmiş vaziyette. Şehir mezarlığında sadece bu aile mezarlıklarının yeri var. Kanunların ortaya koyduğu kurallara göre aile mezarlıkları ancak parayla olur. Ölen şahsı gömersiniz, ücretsiz olarak gömersiniz, yanında 15 kişilik yer ayırmışsa yasalar çerçevesinde buraların parsel parsel paraları alınır.

-ÜCRETSİZ DEFİN İŞLEMLERİ DEVAM EDECEK-

Şu anda biz bu mezarlıkta 3 gömü yaptık, ücretsiz olarak aynı hizmetlerimize devam ediyoruz. Ücretsiz olarak mezar yeri, ücretsiz kefen, tahtası, komple mezarlık işlemlerine ücretsiz olarak devam ediyoruz. Ancak önümüzdeki mecliste görüşeceğiz, önceden yer ayırmalara tarife getireceğiz. Aile mezarlığı için, hala sağ olan insanlar için ayrılmış olan yerler belli bir bedel dahilinde olacak. Yasa bunu öngörüyor. Ereğli mezarlığı bedava diye Akçakoca’dan bile definler buraya getirilmek isteniyor. Çünkü Türkiye’de bedava mezar yeri yok. İstanbul, Ankara’da bir mezar yeri 70-80 bin TL. Diğer bölgelerde de yüksek paralar alıyorlar. Ama biz Ereğli’de ücretsiz gömüye devam edeceğiz.

-50 YIL İHTİYACI KARŞILAYACAK-

Tekrar ediyorum. 80 bin metre kare alanda Ereğli’nin 50 yıllık mezarlık projesini 15 yıl evvelinden hazırladık. Şu anda da proje adım adım uygulanmaya başladı. Burada gömü hizmetlerine başladık. Tarife koyacağımız mezarlıklar için burada da aynı şey olacak. Eğer bir aile ben sağlığımda çocuklarım, babalarım, amcalarım için yer almak istiyorum, mezarlık yeri almak istiyorum, onlar henüz sağ ama öldüklerinde yan yana yerleri olsun diyorlarsa ücretli olacak. Nasıl insanlar yerlerini bedava vermiyorsa, Ereğli halkının vergileriyle bu yerler alınmış, yer ayırmak isteyenlerden ücret alınacak. Ama normal gömüler olduğu gibi ücretsiz, yine belediyemiz tarafından, cenaze arabasıyla, kefeniyle, tahtasıyla, duasıyla, hocasıyla yapılmaya devam edecek.

-İSTİSMAR ETMEK İSTEYENLER VAR-

Konuyu istismar etmek isteyenler var. İstismara açık bir konu değil. Açık ve net olarak gösteriyoruz, 80 bin metrekare yerimiz hazır. Buraya ücretsiz olarak gömü yapmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Çok özel bir yer olacak, herkesin mezarlıklarını rahatça gezebileceği, dua edebileceği yemyeşil bir alan olacak. 50 yıl Kdz. Ereğli’nin ihtiyacını karşılayacak vaziyette. Bu ay meclise tarife gelecek, aileleri için yer ayırtmak isteyenlere tahsis edilecek mezarlık yerleri için ücret alınacak ama diğer ölen herkes için bütün mezarlık hizmetleri bizim başlattığımız sosyal belediyecilik hizmeti olarak ücretsiz olarak devam edecek.”

Editör: TE Bilisim