Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, katıldığı sosyal medya canlı yayın programında geçen 1 yılı değerlendirdi. Bugün önceliği koronavirüs salgınıyla ilgili mücadeleye verdiklerini ifade eden Posbıyık, diğer yandan pek çok projenin çalışmasının sürdüğünü vurguladı ve projelerle ilgili ayrıntıları açıkladı.

“KORONAVİRÜSLE MÜCADELE ÜST DÜZEYDE DEVAM EDİYOR”

Başkan Posbıyık, koronavirüs salgınına karşı Ereğli’de önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, bu salgını en az zararla atlatmak için Kaymakam İsmail Çorumluoğlu başkanlığında Emniyet, Jandarma, Belediye, hastaneler başta olmak üzere kurumların işbirliği içinde büyük gayretle çalıştıklarını söyledi. Posbıyık, vatandaşların da evlerinde kalarak bu çalışmalara destek olmalarını istedi.

Posbıyık, ihtiyacı olanlara evlerinde sıcak yemek göndermeye devam ettiklerini ifade ederek “Sıcak aş gönderdiğimiz sayı her gün artıyor. Bunun yanında gıda kolilerini dağıtmayı sürdürüyoruz. Tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kimseyi evinde aç, açıkta bırakmayacağız. Zabıta ekiplerimiz de 65 yaş üstü vatandaşlarımızın dışarıdan ihtiyaç duydukları hizmetleri gerçekleştirmeye devam ediyorlar. Bu mücadeleyi birlikte kazanacağız” dedi.

Başkan Posbıyık, maske üretiminin devam ettiğini, mahallelere dağıtımın ardından köylere ulaştırmak için üretim yaptıklarını söyledi. Üretimin devamı için proje yaptıkları bilgisini veren Posbıyık, soru üzerine bu yıl festival planlamadıklarını açıkladı.

“EREĞLİ’YE DİSİPLİN GELDİ, BELEDİYEYİ TOPARLADIK”

Belediye Başkanlığının 5’inci dönemindeki ilk yılı değerlendiren Başkan Posbıyık, 2014-2019 arasında bir dönem ara verdikten sonra geçen bir yıl içinde Belediyeyi yeniden toparladıklarını ve Ereğli’ye yeniden bir disiplinin geldiğini vurguladı. Posbıyık şunları söyledi:

“Belediyede disiplin kalmamıştı. Ereğli’de, şehir hayatında disiplin kalmamıştı. Herkes nüfuz sahibi olmuştu Ereğli’de. Belediye adeta dışarıdan yönetiliyor gibiydi. Herkes kendi havasında, kart basıp para alanlar vardı, işe gelmeyenler vardı. Mali bakımdan çok kötüydük, şu anda borçlarımızı 25 milyona kadar indirdik. Yine vergi ve SSK borçlarını düzenli olarak ödemeye başladık. Bu süreçte büyük bir disiplin getirdik, sadece Belediyeye değil, kente bir disiplin getirdik. Sahilde herkes adaları kapmış balıkçılık yapıyor, öteki yerde başka bir tezgah açmışlar; bunların hepsini temizledik. Tehditler de aldık, tehditlere yüz vermedik. Ama Ereğli’de disiplini sağladık. Bir kentte disiplin yoksa o kentte yaşanmaz, o kentte huzur olmaz. Biz disiplini tam manasıyla Ereğli’de sağladık. Asla da disiplinsiz hareketlere izin vermeyiz, müsaade etmeyiz.”

“MAHALLELERDE HİZMET SÜRÜYOR”

Başkan Posbıyık, yapılan çalışmalarla ve planlanan projelerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Kendi iş makinelerimiz ve ekiplerimizle birlikte bir çok mahallede 9 bin 180 metre içme suyu hattı yaptık. Su kanalizasyon işleri kapsamında 7 bin 145 metre kanalizasyon ve yağmurlama hattı yaptık. Ereğli’de bazı mahallelerde elektrik kesildiği zaman sularda kesilme olur. Suda bir sıkıntımız yok, arıtma tesisinde bol miktarda suyumuz var. Gülüç’e de su veriyoruz. Bazı mahallelerde pompayla üst noktalara su gönderdiğimiz için elektrik kesintisinde sular da kesiliyordu. Bunu ortadan kaldırmak için harekete geçtik. Elmatepe Mahallesi Osmantepe mevkiine 500 metreküplük su deposu yapıyoruz. Kışla Mahallesi İnallı Sokak’ta 100 metreküplük depo yapımına başlıyoruz. Elmatepe Mahallesi Doruk Sokak’ta 3 bin metre içme suyu ve terfi hattı yapımı bitti. Kestaneci Mahallesi Radar mevkiine 500 metreküplük su deposu yapıyoruz. Elektrik kesildiğinde buralarda sular  kesilmemiş olacak. OSB’ye su vermek için Valilikten gelen yazı üzerine çalışmalara başladık. Bakka kapsamında Scada denilen orijinal bir projeye dahil olduk. Yeni bir su sistemini Ereğli’de kuruyoruz.

-GES İLE ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ-

Güneş Enerji Sistemi ile elektrik üreteceğiz. Sokak aydınlatmaları ve kendi arıtma tesislerimizdeki sistemlere enerji verirken 700-800 milyar para ödüyoruz Enerji-Sa’ya. Bunun için danışma şirketiyle anlaştık. Yerimizi tespit ettik. 4 Megabaytlık bir enerji sistemi kuruyoruz. Bu tesiste 7 milyon kw’lık elektrik üretimi planlıyoruz. Bu üretimle Belediyenin ödediği 700-800 milyar lira kasamızda kalacak ve bunu başka yatırımlara aktaracağız. Artan üretimi de ulusal sisteme bağlanıp satacağız, gelir elde edeceğiz. Tüm fizibilite hazır, yer konusunda, arsa üzerinde bir çalışma yapılıyor. O da bittikten sonra projeye başlayacağız.

-8 KÖYE SU VERİYORUZ-

Kaymakamlıkla anlaşma imzaladık, 8 köye su veriyoruz.

-OFİS YOLUNA YENİ SOSYAL TESİS YAPIYORUZ-

Erdemir Ofis yanında bulunan alana yeni sosyal tesis yapıyoruz. Burada dalgakıran çalışmaları bitti. Sosyal tesiste balık yenilecek ama alkolsüz olacak. Buradaki halı sahayı kaldırıp bir ileriki yeşil sahaya taşıyoruz. Çalışmalarımız şu anda devam ediyor.

-AKM SALONU YAPILIYOR-

AKM’de başlattığımız yenileme çalışmaları devam ediyor. Çatılarını yaptık. Sahneyi kırmaya başladık. Devlet operalarının gelebileceği şekilde yapıyoruz. En son teknolojiye göre düzenliyoruz. Opera ve Bale Vakfı’ndan bu işi bilen insanlar geldi, onların önerileri doğrultusunda hareket ediyoruz.

-ÖMERLİ’YE PİKNİK ALANI-

Ömerli mahallemizde Kaynarca konutlarının olduğu yere piknik alanı ve bir gazino yapıyoruz. Şu anda bina bitmek üzere.

-SU ÜRÜNLERİ MODERN ÇAY BAHÇESİ OLACAK-

Su ürünleri kooperatifini Ereğli’nin en güzel kafesi olarak yapıyoruz. Bunun projeleri bitti, bütün hazırlıkları yapıldı, modern bir çay bahçesi olacak. Halkın 50 kuruşa çay içebileceği bir tesis olacak. Alan genişletildi, hijyen bir ortamda çok güzel çay bahçesi olacak. Mayıs ayında inşaat ihalesine çıkacağız.

-YENİ MEZARLIKTA ŞEHİT MEZARLIĞI VE CAMİ OLACAK-

Ereğli’nin en büyük sıkıntılarından biri de mezarlık. Şehir mezarlığında yer kalmadı. Öngörülü bir Belediye Başkanı olarak 15 sene evvel Belen’de 80 dönüm yer aldım. Onun yanında Belen’in de 20 dönüm kendi mezarlığı var. 100 dönümlük mezarlık alanında müthiş bir çalışma sürüyor. Bu mezarlığa bir de Şehitlik Mezarlığı yapıyoruz. İçerisine de bir cami yapılacak. Şimdiden çağrıda bulunuyorum. Cami yapmak isteyen, annesinin, babasının ismini vermek isteyen hayırseverler cami için şimdiden bize müracaat etsinler. Burada bir de aşevi olacak. Her gün aş verilecek. Sadece Ramazan aylarında değil, hayırseverlerden de yardım almak suretiyle her gün aş verilecek.

-KENT MEYDANI PROJESİ BİTTİ-

Eski Terminal alanına yapacağımız Kent Meydanı Projesi bitti. Koronavirüs salgını olmasaydı İstanbul Teknik Üniversitesi’nden profesörler AKM’de bir toplantı yaparak projeyi halkımıza ve ilgili mimarlara anlatacaklardı. Orada halkın, mimarların, basın mensupların ve ilgililerin görüşüne açacaktık. Müthiş bir proje oldu. 40 trilyon civarı bir proje. Bunu mutlaka yapacağız.

-ÜNİVERSİTE KAMPÜS PROJESİ-

Belediye olarak bizim de katkımızın olduğu, tüm herkesin el birliği ettiği kampüs projesi bitti. Korona olmasaydı belki temel atılacaktı. Kaymakamımız burası için bağış topluyor. Önderlik yapıyor bize. Bütün siyasi partiler, herkes katkıda bulunuyor.

-GÖZTEPE KÖPRÜSÜ’NE OTOPARK-

Göztepe Köprüsü’nü yenileyerek geniş bir platforma yapıyoruz. Burada 300 araçlık otopark da olacak. Erdemir’e 3 proje sunduk. İnceliyorlar. Bunlardan hangisini yapacaklarına karar verecekler. Köprünün yan tarafını çelik konstrüksiyonla kapatıp 300 araçlık otopark ortaya çıkarıyoruz.

-ESKİ BELEDİYE BİNASINA YENİ PROJE ÇALIŞMALARI BİTTİ-

Eski belediye binasının olduğu yer yıkıldı, burasını o vaziyette bırakmışlar. Çok üzüldüm. Gelir gelmez bu projenin üzerinde çalışmaya başladık. Aynı hamamda olduğu gibi buranın üzerinde biz söz sahibi değiliz. Koruma Kurulu, Safranbolu burada söz sahibi. Bunun için çok büyük gayretler sarf ettik. Koruma Kurulu toplantılarına ben de gittim. Tüm üyelerle tek tek görüştük, amacımızın ne olduğunu anlattık. Buraya muhteşem bir şey yapıyoruz. Hamamın olduğu yer camla kaplı. Koruma Kurulu’ndan çıkarttık. Son imzalar atılacak. Ancak salgın nedeniyle toplantılar yapılamadığı için beklemedeyiz. Erdemir’e önerdiğimiz projelerden biri de bu. Yaparlarsa buraya Erdemir Kültür Merkezi ismini verebiliriz.

-DERE ÜZERİ KAPATILACAK-

Bizim Pençes Deresi üzerinde stadyuma kadar onaylı projemiz var. Dere üzerinin belli bir bölümünü kapatmak için ihaleye verdik. Duvarlarını yapacaklar. Kapatma daha sonra olacak.

-ABDİ İPEKÇİ SALONU OYUNCAK MÜZESİ OLUYOR-

Abdi İpekçi Salonu’nu Oyuncak Müzesi yapıyoruz. Bunun için Ankara Üniversitesi’ne gittik, görüşmelerimizi yaptık. Bunun bir de atölyesi olacak. Mado’nun altındaki tuvaleti kaldırıyoruz. Burasını atölye yapıyoruz. Çocuklar gelecek, aletlerle oyuncak üretecekler orada. Tuvaletin de Yaşlılar Gençler Evi’nin dere tarafında inşaatına başladık. İnce işleri kaldı, çok hijyen bir tuvalet yapıyoruz. Trafik düzenleme çalışmaları devam ediyor. Bazı yollarda genişletme uygulamalarımız var. Göktepe Kantar bölgesine çok güzel düzenleme yaptık. Sahil boyunca ağaçlar diktik.

-TOHUM PROJESİ İLERLİYOR-

Tohum üretmek için çalışmalarımız devam ediyor. Sera oluşturduk. Diğer tohumların yanı sıra atalarımızdan kalma mısır tohumunu burada üretmeyi ve dağıtmayı planlıyoruz.

İçinde mendirek, cami, marina bulunan sahil dolgu projesi için revizyon çalışmaları devam ediyor.”

Editör: TE Bilisim