Balıkçı Cihat Ay, “Denizlerde önlem alınmazsa gelecek nesil tezgahlardaki balığı kitaplarda görecek” dedi.
Zonguldak'ta dededen toruna kadar balıkçılık mesleğini sürdüren 40 yaşındaki Cihat Ay, balıkçılığın son durumu hakkında bilgi verdi. 
Balığın artık eskisi gibi olmadığını belirten Ay, gelecek nesiller için umutsuz konuştu. 
Gelecek nesillerin şu an tezgahlarda olan balığı kitaplarda göreceğini ifade eden Ay, “Bu sene kısır geçiyor. Palamut hiç olmadı. Şu anda çinekop olması lazım denizde balık yok. Yeni yeni istavrit başladı. Hamsi geliyor biraz azalma var ama hemen hemen her gün geliyor. Çeşitli balıklarımız var. Barbun, Uskumru, Levrek, Çupra, Somon, Ton balığı, Zargan, Jumbo var. Mümkün olduğunca Zonguldak halkına bol çeşit balık yedirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Tezgahlarda yer alan istavritin kilosunun 20 TL, hamsinin 15, somonun 35 TL, çupranın 25 TL, levreğin 30-40 TL arası, zarganın 50 TL, barbunun 35- 50 TL arası fiyatlarını değiştiğini belirten Cihat Ay, “Bu sene palamudu tezgaha hiç sokamadık. Çinekop keza aynı aslında şu an tam Çinekop mevsimi ama yok. Geçen seneye oranla tüm balık çeşitlerinde büyün bir şekilde azalma var. Denizin ekolojik dengelerin bozulması, hava sıcaklığı, bakın Aralık ayındayız neredeyse tişörtle gezeceğiz. İklim şartlarının değişmesi, balığı olumsuz etkiliyor. Bilinçsiz avlanma bunlar en büyük neden, yasaklara uymamak denizlerimize çöplükten geçilmiyor. Bütün sahile yakın olan kentler çöplerini denize yakın yerlere döküyor. Hava az bir estiği zaman bütün çöpler denize gidiyor. Bunlara çözüm bulunması lazım. Her geçen sene kötüye gidiyor ve daha da kötüye gidecek. Yarın bir gün şu an tezgahta olan balıkların çoğunu kitaplarda göreceğiz. Önlem alınmazsa gelecek nesiller balığın kıtlığını yaşayacak” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim