Elmas Tv’de yayınlanan Atilla Öksüz’ün hazırlayıp sunduğu ‘’Günün Manşeti’’ programına telefonla bağlanan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Kilimli'ye yapılması planlanan gemi söküm tesisinin çevreye zarar verip vermeyeceği ile ilgili soruları yanıtladı.

Sunucu: Aliağa’da gemi söküm tesisi var. Orada nelerle karşı karşıya kalıyorsunuz?

Serkan Acar: Avrupa’da bir tek Aliağa’da var. Ömrünü tamamlamış gemiler buraya gelip sökülerek hurdaları geri dönüşümde, demir çelik sanayide kullanılıyor.

Dolayı ile atık bir gemi kazanma tesisi olarak yorumlamak lazım bunu. Onu da söyleyeyim ki, gemi söküm tesisleri de her zaman risk oranı yüksek olan tesisler.

Günümüzde gemi söküm tesisi işinde ne kadar önlemler alınsa da hala riskli.

Hem işçi sağlığı, hem çevre sağlığı açısından riskli

Hem işçi sağlığı, hem de çevre sağlığı açısından riskli bir sektör. Ama ekonomik açıdan karlı bir sektör olduğu söylenebilir.

Ya ekonomik olarak bakarak yatırım yaparsanız, ya da çevre sağlığı için bu işten uzak durursunuz. İkisinin arasında bir nokta yok.

Sunucu: Peki, riske nasıl müdahale ediyorsunuz? Çevre sağlığı için tedbir almak mümkün mü?

Serkan Acar: İçinde mazotun olduğu, farklı kimyasaların olduğu veya atığın olduğu bir gemiden söz ediyorsunuz. Bunların sökümü sırasında ne kadar tedbir alırsanız alın, şuan bile kaza potansiyeli yüksek.

Ne kadar önlem alırsanız alın çevre zararının önüne geçilebileceğini sanmıyorum.

Editör: TE Bilisim