İsmail Maden, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Zonguldak Ticaret İl Müdürlüğü olarak Kuruluş Kanunumuzun gereği olarak İlimizdeki tüketicileri bilgilendirmek ve şikâyetlerini çözüme kavuşturmakla görevli olduklarını belirterek şunları söyledi;

SÖZLEŞMELER 12 PUNTO OLMALI

"Tüketici Koruma Kanununa göre tüm tüketici sözleşmeleri en az oniki punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlenmek zorundadır. Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez. Tüketiciden; haksız olarak ek bir bedel talep edilemez. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilmesi zorunludur.

Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon, masraf alınacağı hususu, Bakanlığımızın görüşü alınarak BDDK tarafından bu Kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde belirlenecektir.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaktır. Katılım bankaları da bu Kanun'un tüm düzenlemeleri yönünden kapsam içerisindedir.

TÜKETİCİNİN CAYMA HAKKI VAR

Tüketicilerimiz yaptıkları alışverişlerden peşin veya kredi kartı ile yapılanlar hariç olmak üzere vaz geçme hakkına sahiptir. Buna göre, İşyeri dışında (kapıdan) yapılan satışlarda ve mesafeli (internet ve telefon ) satışlarda 14 gün, sözleşmeye bağlı taksitli satışlarda 7 gün ve devre tatil sözleşmelerinde ise cayma süreleri 14 gündür.

Ön ödemeli konut satışları, tüketici kredisi sözleşmeleri ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketicilere 14 günlük; taksitle satış sözleşmelerinde ise Borçlar Kanununa paralel olarak 7 günlük cayma hakkı vardır.

Mevcut Kanunda da olduğu gibi ayıplı mallarda satıcının sorumluluğu taşınır mallarda, malın tesliminden itibaren 2 yıl, taşınmaz mallarda ise 5 yıldır.

AĞIRLIKLI ŞİKAYETLER AYIPLI MALLARDAN

Yapılan şikâyetlerde ağırlığı ayıplı mallar oluşturduğu için şunu özellikle belirtmek istiyorum ki Ayıplı mal ve hizmetler, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamayacaktır. Tüketici tarafından alınan ürünün ayıplı olduğunun tespit edilmesi halinde, satıcının sorumluluğu taşınır mallarda, malın tesliminden itibaren 2 yıl, taşınmaz mallarda ise 5 yıldır. Zamanaşımı süresi içerisinde kalmak kaydıyla, ilk 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplarda malın ayıplı olmadığını satıcı ispat edecektir. Ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.

TÜKETİCİ DİLEDİĞİ HAKKINI KULLANABİLİR

Ürün veya hizmetin ayıplı olması halinde tüketicimiz, sözleşmeden dönme ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım, satılanın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isteme seçimlik haklarını kullanabilecektir. Bu hakları kullanmada bir öncelik sıralaması yoktur. Dileyen tüketici dilediği seçeneği kullanabilir" dedi.

Editör: TE Bilisim