Ceza infaz indirimi için artık sona gelindi. Evde ve hafta sonu infaza yenileri eklenecek. Mahkûmlar hafta sonu ve gece hapiste, hafta içi ve gündüz işinde olacak. Yaşlı mahkûmlar cezalarını evde tamamlayacak. Hamileler için de ev hapsi uygulanacak.

İkinci Yargı Paketi ve Af Yasası ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın sonlarında başlayan çalşmalar, mahkumlar ve aileleri tarafından yakından takip ediliyor. Bilindiği gibi, Birinci Yargı Paketi daha önce Meclis'ten geçmiş ve 39 maddeden oluşan yasa Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu gelişmenin ardından, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ceza infaz indiriminin yakın zamanda Meclis'e geleceğini duyurmuştu. Edinilen bilgiye göre, AK Parti ve Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı 2020 ceza infaz indirimine yönelik çalışmalarda sona gelindi.

AF YASASI NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK, CEZA İNDİRİMİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Cezaevlerindeki doluluğu azaltmak için hazırlanan infaz indirimi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yeni bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda, 6 suç dışındaki suçlarla ilgili cezalarda indirime gidilmesinin yanı sıra, alternatif infaz yöntemleri üzerinde duruldu. Peki, af yasası ne zaman çıkacak, ceza indirimi kimleri kapsayacak?

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Bu yöntemler şöyle sıralanıyor:

EVDE İNFAZ: Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ: Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK: Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

6 SUÇU KAPSAMIYOR

Düzenlemenin terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçları kapsamayacağı öngörülüyor.

40 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Kısa süreli hapis cezaları konusunda hafta sonu ve gece infaz yöntemleri de uygulanacak. Bu haktan yararlanacak hükümlüler hafta içi dışarıda, hafta sonu hapiste olacak. Gece infazı konusundaki şartları yerine getirenler için de gündüz işe gidebilme imkânı sağlanacak. Bu durumdaki hükümlüler, gündüz dışarıda, gece ise hapishanede kalan cezalarını tamamlayacak. Mevcut mevzuata göre, 6 ayın altındaki cezalar için bu yöntemler uygulanabiliyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bu sürenin 2 yıla çıkarılması planlanıyor. Yasa çıktıktan sonra, 2 yıl ve altında hapis cezası kalanlar, Cuma günü saat 19.00'da cezaevine girecek ve Pazar günü saat 19.00'da çıkacak.

Gündüz veya hafta içi işine gidip, gece veya hafta sonu cezaevine döneceklerin büyük bölümünün 'Ekonomik suçlarla ilgili ceza alanlara' uygulanacağı, böylece işlerini yürütebilmelerine imkân verileceği belirtiliyor. AK Parti kaynakları, ceza indirimi ve farklı infaz uygulamaları ile cezaevi dışına çıkacakların sayısının ilk etapta 40 bin civarında olacağını, ilerleyen süreçte ceza süreleri doldukça cezaevi dışına çıkacakların sayısının 100 bini aşacağını dile getirdi.

ERDOĞAN: BİRAZ DAHA ÇALIŞIN

Başkan Erdoğan geçen günlerde kurmayları ile infaz sisteminde yapılacak değişikliği ele aldı. Erdoğan, alternatif infaz yöntemlerinin uygulanmasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı verdi. Erdoğan'ın, kapsamın genişlemesi halinde bazı suçların kamuoyunda vicdanında sıkıntı yaratmasından endişe ettiği ve kimlerin bundan yararlanacağının detaylı bir şekilde çalışılmasını istediği bildirildi.

Erdoğan talimatı doğrultusunda suç ve dosya bazında daha kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Düzenlemenin sıkıntı yaratabilecek yönlerinin değiştirilerek tekrar Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

(kaynak: sabah gazetesi)

Editör: TE Bilisim