Ereğli-Zonguldak-Irmak-Ankara Demriyolu Hattı olarak tasarlanan projenin ilk başlama yeri Filyos`tur.
Projeye göre Irmak`tan karşılıklı olarak yapımına başlanacak ve ortada bu hat birleştirilecektir. Bu sebep ile,Filyos`a herhangi bir ulaşım olmadığı için sahile iskele kurulup, malzemelerin buradan indirilmesine karar veriliyor ve Ilk iskele yapılıyor.Bu iskele resimde de görüldüğü gibi ahşap bir iskeledir.Daha sonra bugün kalıntısı halen denizde bulunan beton iskele yapılmış olabilir.
Çalışmaların karşılıklı olarak başlatılmasının nedeni “demiyolunun daha çabuk bitirme“isteğidir.Ayrıca Irmak-Karabük arasında çok uzun tüneller yapılacağı için demiryolu`nun Karabük`e ulaştırılması önemliydi.Zira hesaplara göre 1937`de de Karabük`e Demirçelik Fabrikası açılacak bu fabrikanın kömürü de Zonguldak`tan karşılanacaktı.Hatta; ilk aşamada demircelik fabrikası Tefen`e düşünülmüştü.
Filyos; kömüre ulaşmak için son sahildi.Filyos; kömüre ulaşmak için son sahildi.Çatalağzı-Filyos arasında açılacak olan tüneller çok fazla olduğundan, en uygun kömür sevkiyatı Filyos olacaktı.Lakin Irmak-Zonguldak hattı demirçelik fabrikasından daha önce tamamlanmıştır.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava ve su

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim