Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, ülkede cinsiyet eşitliği alnında önemli sorunlar olduğunu söyleyerek, "Çözümüne, kadınların ekonomik, siyasal olarak elde ettiği kazanımlara saldırıları artıran, tecavüzü ve çocuk istismarını meşrulaştıran cinsiyetçi yaklaşımların yasalardan çıkarılmasıyla başlanmalıdır" dedi. 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı yayımladığı mesajda, "8 Mart, New York'ta dokuma işçilerinin sekiz saatlik iş günü için verdiği mücadele içinde doğdu. 8 Mart 1857'de eşit işe eşit ücret ve daha iyi çalışma koşulları için greve çıkan işçilere yapılan müdahale sonucunda, çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybetti. Tüm dünyada 8 Mart, bugünün anısına, ‘Dünya Kadınlar Günü' olarak kutlanmaya başladı. Kadınlar her 8 Mart'ta toplumsal eşitlik için taleplerini gündeme taşırken erkek egemen değerlere, cins ayrımcılığına karşı tepkilerini dile getiriyor" dedi. 

145 ÜLKE ARASINDA 130.YUZ 

Türkiye'de tüm sorunların yanında bir de ‘kadın sorunu' olduğunu dile getiren Kantarcı, "Dünya Ekonomik Forumu'nun ‘Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre ülkemiz cinsiyet eşitliği alanında 145 ülke arasında 130. sırada geliyor. Okuma yazma bilmeyen kadın sayısı erkeklerin tam beş katına ulaşıyor. Okullaşma oranında da kızlar erkeklerin çok gerisinde kalıyor. Çalışma hayatındaki kadınlar erkeklere göre daha uzun süreli ve daha ucuz çalışıyor. KADER'in verilerine göre, 26 müsteşarlığın hiçbirinde kadın bulunmuyor. Bürokrasideyse kadın çalışan oranı %40'lara yaklaşmışken üst düzey yöneticilerde bu oran %10'lara düşüyor. Mecliste kadın oranı %15'e ulaşmıyor. En kötüsü de ülkemizde her 10 kadından 4'ü şiddete uğruyor. Çocuk tacizleri konusundaki rakamları utanç verici bulduğum için dile getirmek bile istemiyorum. Tüm bunlar ülkede her şeye ek olarak bir de ‘kadın sorunu' olduğunu gösteriyor" dedi. 

HIZLA ADIMLAR ATILMALIDIR 

Kantarcı açıklamasını, "Türkiye gerçekten çağdaş bir ülke olacaksa, kadın sorununu çözmek için hızlı adımlar atmalıdır. Sorunun çözümüne, kadınların ekonomik, siyasal olarak elde ettiği kazanımlara saldırıları artıran, tecavüzü ve çocuk istismarını meşrulaştıran cinsiyetçi yaklaşımların yasalardan çıkarılmasıyla başlanmalıdır. Kadına yönelik şiddeti önleyici yasal düzenlemeler hızla tamamlanmalı, mahkemelerin bu suçlara verdiği cezalarda indirime gitmesi engellenmelidir. Eğitim başta olmak üzere tüm kamusal alanda mutlak eşitlik sağlanmalı, bunun için de kadınlara yönelik bütün uluslararası sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, çağdaş, eşit, demokratik bir Türkiye kadın erkek birlikte kazanılacaktır. Bu duygularla tüm halkımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, her türlü eşitsizliğin son bulduğu bir ülke için mücadele eden kadınları selamlıyorum" diyerek tamamladı.

Editör: TE Bilisim