Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (İŞKUR) Gönül Demirsu, 2017 yılı çalışma hayatı ile ilgili faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Demirsu, "Bilindiği gibi ülkemizde çalışma hayatını düzenlenmesi ve işin yürütülmesinin sağlanması adına işçi, işveren ve devlet olarak üçlü sac ayağı ile birlikte çalışılmakta olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Bununla ilgili Zonguldak İŞKUR İl Müdürlüğü olarak da 2017 yılında faaliyetlerimizi sürdürdük. Baktığımızda Çalışma Bakanlığı İş müfettişlerimizce 2017 yılı içerisinde 71 iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden, 79 İş yerinde de iş yeri üretim ve düzenlenmesi yönünden denetimler yapıldı. Bu denetimler sonucu işçilerin sağlıklarını tehlikeye düşüren birinci derecede ki noksanlıkların bulunması nedeniyle 13 Maden İş yerinde ve 4'de İnşaat iş yerinde iş yerleri durduruldu. İş sağlığı güvenliği yönünden yapılan incelemeler sonucu 38 işyerine 1 milyon 841 lira idari para cezası verildi. İşin yürütülmesi yönünden yapılan incelemelerde tespit edilen hususlar nedeniyle yine 11 iş yerine 131 milyon idari para cezası işlemleri yürütürdü. 982 işçi şikayeti başvurusunu almış bulunuyoruz. Bunlardan 388 işçi Şikayetini işçi lehine sonuçlandırdık, 332'si henüz sonuçlandırılmadı. 95 tanesi kısmen olumlu, 125 tanesinin de halen iş müfettişlerince incelemesi devam etmektedir. Yine Tabii ki çalışma hayatındaki çalışmalarımız bununla da yeterli değil. Bilindiği gibi 6356 sayılı sendikalar toplu iş sözleşme yasası gereği işlemlerimizi de sürdürüyoruz. Bu arada Aynı yıl içerisinde 20 işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalandı. 47 iş yerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle arabuluculuk işlemlerini yürüttük. 23 iş yerinde işçinin istemleri üzerine grev oynamasını yaptık, grev kararı alınan işyeri de 24 adettir. 49 işyerini de yüksek hakem kuruluna gönderdik. Burada işçi şikayetleri ile ilgili iş akdi sona eren işçilerin işçilerimize ilgili vurgulamak istediğimiz bir husus var. 25 Ekim 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan kanun nedeniyle 1 Ocak'tan itibaren artık işçilerimiz iş akitleri sona erdirilenler il müdürlüğümüze değil resmi arabulucuya başvuracaklar. Resmi arabulucu tarafından çözümlenememesi halinde ise iş Mahkemesi'ne başvuruları sağlanacaktır. Ben kamuoyuna da bunu duyurmak istedim"

Editör: TE Bilisim