Eğitim Sen'in yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

''Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  hükümetin gündeminde olan ‘meslek liselerinin özel sektöre devri’ konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB)  ile protokol imzalamıştır. “Sanayinin kalifiye personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla meslek liselerinin özel sektöre devri”  çalışmaları içinde Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin,  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasına devredildiği ilan edilmiştir.
Mesleki ve teknik eğitimin temel amacı, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılmasıdır. 
Hükümetin  mesleki eğitime ilgisi ise tamamen piyasanın ya da patronların ‘teknik eleman’ ya da ‘ara eleman’ ihtiyacının karşılanması ile sınırlı olmuştur. Bu nedenle MEB, her fırsatta mesleki eğitimin payını yüzde 65’ lere çıkarmayı hedeflediklerini açıklamış ve   mesleki eğitimin payı bugün  yüzde 50’ yi aşmış durumdadır.
Meslek liselerinin özel sektöre devri ile mesleki eğitimdeki öğrencilerin daha çok ‘iş hayatında’ kalması,  daha az eğitim alarak daha fazla ucuz emek kaynağı olarak çalıştırılmasının hedeflendiği açıktır. Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Ticaret ve Sanayi Odasına devredildiğini açıklayanların bu açıklamayı yaparken ağızlarının sulanmasının nedeni de büyük bir rant kapısının kendilerine açılmasındandır.
Hatırlanacağı gibi çıraklık, zorunlu eğitim kapsamına alınmış, çıraklık eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin, haftada bir gün genel meslek dersleri alıp, diğer 5 gün ilgili sektörde çalıştırılmasının önü açılmıştır. Bu öğrencilerinin maaşlarının 3’te 2’si devlet,  3’ te 1’ i özel sektör tarafından karşılanmaktadır. 
Görüldüğü gibi söz konusu olan asgari ücretin arttırılması ya da çalışanlara tanınacak 3600 ek gösterge olduğunda "yandık, battık, ödeyemeyiz" korosunda vokalistlik yapanlar,   patronların karları söz konusu olduğunda "sanayiciyi teşvik ya da yerli / milli sermaye" edebiyatı ile kime hizmet ettiklerini  ortaya koymaktadırlar.        
Meslek Liselerindeki öğrencilerin staj eğitimleri sırasında ve son sınıfta haftada 3 gün beceri eğitimine gönderildiklerinde asgari ücretin yüzde 30’ u kadar maaş ödenmektedir. Bu durum bile gerçek amacın meslek liselerinin özel sektöre devredilmesi değil, meslek liselerindeki son sınıf  öğrencilerinin emeğinin sömürülmesi olduğunu göstermektedir.  Öğrencilerimiz bu yolla iktidar tarafından patronlara "eti senin, kemiği benim "  mantığıyla pazarlanmakta ve böylece patronların ihtiyacı olan "ucuz emek kaynağı" meslek liseleri üzerinden temin edilmektedir.
Hükümetin ve sermaye çevrelerinin mesleki eğitime yaklaşımı, konuyu bir eğitim sorunu olmaktan çok ihtiyaç duyulan ucuz ve nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması şeklindedir. Onların asıl istedikleri, rekabetçi, girişimci hepsinden önemlisi  "itaatkâr"   bir işgücü yaratmaktır.  Nihai hedef ise,  çalışan nüfusun yüzde 67’ sini oluşturan ücretli emekçilerin çocuklarının, ait oldukları sınıfa layık görülen eğitimi almaları için meslek liselerine yönlendirilmesi, tıpkı anne-babaları gibi onların da işçi sınıfının potansiyel üyeleri olarak yetiştirilmesidir.
Meslek liseli öğrencilerini daha öğrenciyken işçileştiren, bu okullardaki öğrencilerin, içerisinde yaşadıkları toplumu, siyasal yaşamı ve dünyadaki gelişmeleri analiz edebilme gücünü pekiştirmeyen, mesleki eğitimi ucuz ve nitelikli iş gücü oluşturmaya indirgeyen her türlü girişimin karşısında olduğumuz bilinmelidir.
Eğitim öğretim Milli Eğitim Bakanlığı’nın asli görevlerinden biridir.  Bu görevin işletmelere devredilmesi kabul edilemez. Her koşulda teorik eğitimlerin okullarda gerçekleştirilmesi, uygulamalı eğitimin ise okulun gözetim ve denetimi altında işletmelerde yapılması gerekmektedir. Eğitim Sen olarak, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da daha iyi bir gelecek yaratabilmek için gençlerimize verdiğimiz eğitimin önemini vurgulayarak eğitimin bütün alanlarında olduğu gibi, mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin yükseltilmesi amacıyla  kamusal eğitimin tasfiyesinin derhal durdurulmasını talep ediyor, Meslek Liselerinin devredilmesi ile ilgili bakanlık protokolüne karşı açtığımız davanın takipçisi olduğumuzun bilinmesinin istiyoruz.''

Editör: TE Bilisim