Belediye başkanlarına kentlerindeki çarpık yapılaşmayı önlemek adına çok iş düştüğünü belirten Hamzaçebi, “Rant uğruna dengesiz yapılanma kent hayatını olumsuz etkilemektedir” dedi.
İmar barışının kentlerin gelişimi, düzeni ve ahengi için çok yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, açıklamasına şöyle devam etti:
ZONGULDAK İÇİN YENİ BİR PLANLAMAYA İHTİYAÇ VAR
“Gelişen teknolojiyi de göz önüne alarak, halkımızın geleceğe dönük beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak, yaşanabilir bir Zonguldak için yeni bir planlamaya ihtiyaç olduğu apaçık ortadadır. Bilindiği gibi imar planları 15-20 yıllık bir süreç göz önüne alınarak hazırlanmaktadır. Şehrimiz imar planları da 1974 yılında tamamlanmış olup bu güne kadar geçen süreçte  de her hangi bir yenileme yapılmamıştır. Ancak tadilat planları ile, kişisel çapta plan değişiklikleri ile işler yürütülmüştür. Buda hem çarpık yapılaşmaya hem de çıkar ve rant söylentilerine neden olmuştur. Kentimizin fiziki ve sosyal planlamasının bir bütün olarak yeniden ele alınması gerekmektedir.
 MÜLKİYET SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ
Kent gelişimini, kontrol altına alarak çarpık yapılaşmanın önüne geçilmeli, yeni konut alanları için kentsel mekanda çözümler aranmalıdır. Öncelikle kentsel yaşamın bir gerçeği olan tapulu mülklerin şehrimiz de ki yüzdelik oranı arttırılmalıdır. Bunun için yasaların verdiği yetkilerle imar mevzuatı gereği imar ıslah planlarının bir an önce tamamlanarak tapu tahsisli alanların tapuya dönüştürülmesi sağlanmalıdır.  Kentte arsa sorununun giderilmesi ve düzenli bir yapılaşmanın oluşması açısından mülkiyet sorununun bir an önce çözülmesi gerekir.
DENGE VE AHENK İNSANIN RUHUNU OKŞAR!
Çarpık kentleşme, kentlerin, nüfus patlaması sonucunda, plansız ve denetimsiz olarak, gelişigüzel, altyapısız, her türlü estetik kaygıdan uzak bir şekilde merkezden dışa doğru adeta bir ur gibi büyümekte, telafisi zor ve maliyetli sonuçlar meydana getirmektedir. Ne yazık ki illerimiz ve ilçelerimizde de çarpık yapılaşmanın önüne geçebilecek uzun vadeli hiç bir plan çalışması yapılmamıştır. Mevcut iktidarın çıkardığı ve uyguladığı imar barışı ise kentlerin gelişimi, düzeni ve ahengi için çok yanlış bir uygulama olmuştur. Halbuki çarpık, plansız ve gelişigüzel yapılaşmalar insanı rahatsız eden önemli unsurlardır. Denge ve ahenk insanın ruhunu okşar. Buna birde estetik mimari eklenirse yaşam o kentlerde gönül ferahlığına yelken açar. Belediye başkanlarına bu manada çok iş düşmektedir.
DENGESİZ YAPILANMA KENT HAYATINI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR
Rant uğruna dengesiz yapılanma kent hayatını olumsuz etkilemektedir. Binalar arası denge bozulmakta dikey mimari altta kalan binalarda yaşayanların hayatını olumsuz etkilemektedir. Şehirlerde canlı sağlığı için denge ve ahenk her şeyin önünde gelmelidir.”

“Sadece madenlerde değil tarlada da üretimi arttırmalıyız” “Sadece madenlerde değil tarlada da üretimi arttırmalıyız”

Whatsapp Image 2024 04 18 At 15.05.49

Kaynak: SEÇKİN KIRARSLAN