Amatör astronom Gennadiy Borisov tarafından geçtiğimiz günlerde keşfedilen ve C/2019 Q4 koduyla adlandırılan bu kuyruklu yıldızın ilginç bir özelliği bulunuyor. NASA'ya göre, keşfedilen bu kuyruklu yıldız güneş sistemimizin dışından geliyor olabilir. Söz konusu iddia kanıtlanırsa, bu tür bir keşif, astronomi tarihinde ikinci kez gerçekleştirilmiş olacak.

İddianın dayanağı ise kuyruklu yıldızın hızı. C/2019 Q4 kuyruklu yıldızı şu anda saatte yaklaşık 150 bin kilometre hızla ilerliyor. Bu hız, güneş yörüngesinde dönen herhangi bir nesnenin tipik hızına oranla çok yüksek bir hız.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden astrofizikçi Dr. Brad Tucker; "bu şeyin nereden geldiği hakkında gerçekten bir fikrimiz yok" yorumunda bulundu.

Avrupa Uzay Ajansı ESA'ya göre ise; daha ileri gözlemler, araştırmacıların kuyruklu yıldıza dair yıldızlar arası durumu resmi olarak onaylamalarına izin verecek.

Yeni keşfedilen kuyruklu yıldız dünyadan gözlemlenebilecek mi?

Çıplak gözle olmasa da, teleskoplarla bu mümkün olabilir. Kuyruklu yıldız şu anda güneşten 420 milyon kilometre uzaklıkta ve yaklaşmaya devam ediyor. Bununla birlikte, kuyruklu yıldızın Mars'ın yörüngesinin ötesinde kalması da ihtimal dahilinde.

Dr. Tucker’a göre, amatör astronomların keşfi görüp göremeyecekleri kuyruklu yıldızın ne kadar parlak olduğuna bağlı olacak.

Tucker, “kuyruklu yıldızın parlaklığı, aslında ne kadar şey yaktığına, aslında güneş tarafından ne kadarının eritildiğine ve ne kadar güneş ışığının yansıtıldığına bağlı” dedi.

Haber: Alp Yener

Kaynak: ABC News Avustralya

Editör: TE Bilisim