Bilim insanları, eski bir iskelet ve bu iskeletle birlikte bulunan parmak parçasından alınan doku üzerinden tespit edilen DNA ile 50 bin yıl önce yaşayan ve Denisovan olarak adlandırılan insan türünün nasıl göründüğünü tespit etti.

Bulunan genç kız iskeletine dayanan bir bilgisayar çizimi Denisovan'ın, geniş bir burun köprüsünü saran geniş, koyu gözlerle öne baktığını gösteriyor. Bu profil ve kızın görünüşünün geri kalanı, iskelet gelişimine katılan genlerin aktivitesini düzenleyen DNA'nın bazı bölümlerindeki önemli değişikliklerden toplandı.

Denisovan kızın genetik verilerle netleştirilen görünümüne bilimsel tepkiler, ihtiyatlı meraktan derin şüpheciliğe kadar uzanıyor. Londra Doğal Tarih Müzesi'nden paleoantropolog Chris Stringer bu gelişme hakkında “ilk bakışta neredeyse bilim kurgu gibi görünen öncü bir araştırma” yorumunu yaptı. Portrenin görünümünün doğruluğuna dair kesin karar için daha fazla Denisovan iskeletinin keşfedilmesi bekleniyor.

Bugüne dek birkaç diş, bir uzuv kemiği ve bir alt çene olmak üzere, sadece birkaç başka Denisovan fosili bulundu. Eski DNA analizleri, yaklaşık 300.000 ila 50.000 yıl önce Asya'nın bazı bölgelerinde yaşayan Denisovanların, Homo Sapiens'ten çok, Neandertallerle yakından ilişkili olduğunu göstermekte. Günümüzde bazı insan topluluklarında az miktarda Denisovan geni olduğu düşünülüyor.

Haber: Alp Yener

Kaynak: Science News

Editör: TE Bilisim