Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’taki kaçak ocaklar ve ilgili işsizlik sorununu TBMM Genel Kurulu’na taşıdı.

1500 İşçi Yetersiz!

CHP’li Yavuzyılmaz geçtiğimiz günlerde üç madencinin hayatını kaybetmesi ve ardından Zonguldak Valiliği tarafından kaçak ocakların kapatılma çalışmalarına başlanılması noktasında, sorunun çözümü için kaçak ocakların kapatılmasının tek başına bir anlam ifade etmeyeceğinin altını çizdi. Milletvekili Yavuzyılmaz; kaçak ocaklar sorununun yoksulluk ve işsizlik sorunlarından bağımsız düşünülemeyeceğini belirtirken, kaçak ocaklarda çalışan işçilerin TTK’da veya diğer yasal maden sahalarında işe alınması gerektiğini belirtti. TTK’ya alınacağı söylenen 1500 işçinin de yetersiz olduğunu ve alınacak işçilerin yaş sınırının 35’e yükseltilmesi gerektiğini belirten CHP’li Milletvekili, bu sorunların gerçekçi çözümü için TTK gibi kurumların tekrar ayağa kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Yavuzyılmaz’ın Genel Kurul konuşması şöyle:

“Geçim derdi ile can güvenliği arasına sıkışmış işçi gerçeği!”

“Geçtiğimiz hafta maalesef 3 madenci kardeşimiz Zonguldak'ta kaçak bir maden ocağındaki patlamada hayatını kaybetmiş, bu olayın ardından valilik kaçak ocakları kapatma çalışmalarına başlamıştır. Ancak Zonguldak'ta sorun sadece kaçak ocak sorunu değildir, aynı zamanda işsizlik sorunudur. Bu iki sorunu aynı anda çözmek gerekir. Kaçak ocaklarda çalışan işçilerin Türkiye Taşkömürü Kurumunda veya başka yasal sahalarda istihdam edilmesi acilen sağlanmalıdır. TTK'dan her yıl 2 bin işçinin emekli olduğu bilinirken TTK'ya alınacağı söylenen 1.500 işçi konusu, sorunları değil çözmek, ötelemeye bile yetmez. Madenlere alınacak işçilerin yaş sınırı 30 değil, en az 35 olmalıdır. Kaçak ocaklar sorununu çözmek, geçim derdi ile can güvenliği arasına sıkışmış işçi gerçeğini anlamaktan ve TTK gibi kurumlarımızı tekrar ayağa kaldırmaktan geçmektedir.”


Editör: TE Bilisim